# Tags
#General

De top 5 van fouten die je moet vermijden tijdens de Rijbewijs Keuring

Rijbewijs Keuring

Moet jij binnenkort op rijbewijskeuring? Wel, geen reden tot paniek. Een rijbewijskeuring is op zich een erg normale medische keuring die zal nagaan of je medisch en psychologisch geschikt bent om achter het stuur van een voertuig te kruipen. Normaal gezien zullen er geen problemen zijn, toch kan het zijn dat kleine foutjes het proces moeilijker maken of vertragen. Daarom hebben we hier alvast 5 fouten op een rijtje gezet die he best vermeid tijdens de rijbewijs keuring.

Fout 1: Gebrek aan voorbereiding

Moet jij binnenkort naar de rijbewijskeuring? Dan is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Om ervoor te zorgen dat jij je goed kan voorbereiden of om onnodige vertraging te voorkomen hebben we hier alvast enkele tips op een rijtje gezet:

Neem al je medicatie mee: wanneer je naar een rijbewijs keuring gaat zal de rijbewijs keuringarts je vragen om je medicatie mee te nemen. Zeker wanneer je medicatie slikt die een impact kan hebben op je rijvaardigheid is dit erg belangrijk. Het is dan ook een goed idee om je medicatie klaar te leggen. 

Check de CBR-website: ook moet je zeker en vast de CBR-website checken. CBR staat voor Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen. Hier vind je alle informatie over rijbewijskeuringen. De website is erg belangrijk indien je op zoek bent naar de meest up-to-date en betrouwbare informatie over de rijbewijs keuring. Hier vind je alle keuringseisen, procedures en de nodige formulieren.

Fout 2: Ontbreken van benodigde documenten

Een van de grootste fouten die mensen maken wanneer ze op rijbewijs keuring gaan is het vergeten van de benodigde documenten. We hebben daarom ook alle nodige documenten voor je hier opgelijst: 

  1. Je Identiteitsbewijs: allereerst moet je natuurlijk je identiteitsbewijs meenemen. Op die manier kan je bewijzen dat jij het bent. Neem ook voor alle zekerheid je rijbewijs mee!
  2. Verwijsbrief of Formulier van het CBR: soms heb je speciale formulieren van het CBR nodig. Deze moet je dan ook ingevuld meenemen. Indien je een formulier moet meenemen zal je hiervan op de hoogte worden gesteld. Ook is het een goed idee om de verwijsbrief mee te nemen zodat de rijbewijs keuringarts meteen alle informatie bij de hand heeft.
  3. Medische Gegevens en Rapporten: ook is het een goed idee om al je medische gegevens en rapporten mee te nemen op keuring. Denk hierbij bijvoorbeeld aan documenten over medische problemen of rapporten opgesteld door je huisarts.
  4. Jouw Medicatielijst: tot slot neem je ook best een lijst met medicatie mee. Sommige medicatie kan je rijvaardigheid namelijk beïnvloeden. Indien je twijfelt kan je ook eventueel de medicatie zelf meenemen zodat de dokter meteen alle informatie in de bijsluiter kan vinden. Zorg er dan wel voor dat de medicatie in de originele doos zit.

Fout 3: Verwaarlozing van medische situatie

Een andere fout die mensen op rijbewijskeuring vaak maken is het verwaarlozen van hun medische situatie. 

  1. Volledige Openheid: wanneer je op rijbewijs keuring gaat moet je altijd open en eerlijk zijn met je keuring arts over elke medische aandoening waar je aan lijdt – hoe klein of onbelangrijk de aandoening ook lijkt. Kleine gezondheidsproblemen kunnen namelijk een grote aandoening verbergen!
  2. Medische Documentatie: zoals hierboven reeds beschreven is het een goed idee om alle medische documentatie met je mee te nemen. Op die manier kan je rijbewijs keuringarts alle medische verslagen en verklaringen van je dokter inkijken. Dit kan echt een verschil maken en ervoor zorgen dat de keuring soepel verloopt.
  3. Het Belang van Follow-up: indien je keuringsarts bedenkingen heeft of meer informatie nodig heeft, neem dit dan serieus. Het gaat hier namelijk niet alleen om jouw veiligheid maar ook om die van anderen op de baan.
  4. Regelmatige Gezondheidscontroles: indien de keuringarts vaststelt dat er wat mis is, is het een goed idee om met je huisarts te overleggen en om regelmatig langs te gaan bij de dokter.

Fout 4: Onbekendheid met de geldigheid van uw rijbewijs

Ook is het erg belangrijk om bekend te zijn met de geldigheid van je rijbewijs, en wel hierom: 

  1. Geldigheid van je Rijbewijs: indien je een rijbewijs C of D hebt dan moet je sowieso door een medische keuring. Het is dan heel erg belangrijk om de geldigheidsduur van zowel je rijbewijs als je rijbewijs controle in de gaten te houden. In Nederland is een rijbewijs 10 jaar geldig, toch kan het zijn dat je wat vaker op rijbewijs keuring moet afhankelijk van medische klachten or problemen.
  2. Verklaring van Geschiktheid en Medische Situaties: ook is het goed om in het hoofd te houden dat als er wat aan je gezondheid verandert, een verklaring van geschiktheid ingetrokken kan worden. Wanneer je gezondheid verslechter of er medische problemen vastgesteld worden moet dit aan het CBR gemeld worden en die zullen dan beslissen of je een nieuwe verklaring van geschiktheid nodig hebt.
  3. Specifieke Vergunningen en Rijbewijzen: sommige bestuurders hebben ook speciale vergunningen of aanvullende controles nodig. Denk bijvoorbeeld maar aan professionele chauffeurs zoals taxichauffeurs, maar ook aan mensen die gevaarlijke stoffen vervoeren. Zorg ervoor dat je weet wat de eisen zijn zodat je zeker niet voor verassingen komt te staan.

Fout 5: Onnodige vertraging en risico’s

Tot slot wil je niet dat je rijbewijs keuring onnodige vertraging oploopt. Een afspraak vastleggen met een rijbewijs keuringarts kan namelijk wat tijd in beslag nemen. Het is dan ook erg belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier hebben we enkele tips op een rijtje gezet die je in het achterhoofd moet houden:

  1. Ruim van tevoren een afspraak maken: het is een goed idee om ruim van tevoren een afspraak te maken. Wanneer je een brief in de bus krijgt dat je een verklaring van gezondheid moet behalen of naar de rijbewijs keuringarts moet is het best dat je de afspraak die dag nog maakt. 
  2. Informeer jezelf over de benodigde documenten: ook moet je een goed idee hebben van welke documenten er vereist zijn. Het is dan ook een goed idee om naar de website van het CBR te surfen. De documenten en formulieren die je nodig hebt zullen namelijk afhangen van je rijbewijs, enige beperkingen op je rijbewijs en natuurlijk je medische situatie.
  3. Vraag advies aan een medisch specialist: heel wat mensen verkiezen even langs te gaan bij de huisarts vooraleer ze op rijbewijs keuring gaan. Op die manier kunnen ze uitleg vragen en nagaan of bepaalde gezondheidsproblemen een probleem kunnen vormen. De huisdokter kan je vaak ook gerust stellen en meer informatie geven over de tests die tijdens de keuring door de rijbewijs keuringarts worden afgenomen.